Ambassadeur van

de clusterorganisatie voor Agrifood en de Biobased Economy in Noord-Nederland.  

Partner van

waar kennisinstellingen, bedrijven en overheid samenwerken aan onderzoek en innovatieve oplossingen op het gebied van medische technologie en healthy ageing.

Permacultuur/Duurzaamheid

Roland van Driel Emmen

Respect voor mens en natuur

 

 

Permacultuur is een ecologische ontwerp visie en toepassing die bedacht en uitgewerkt is door de Australische wetenschappers Bill Mollison en David Holmgren. Het is hun antwoord op de roofbouw van de aarde en hoe de huidige sociale gemeenschappen georganiseerd zijn. Vandaar ook dat "Permacultuur" is samengesteld uit "permanente agricultuur" en "permanente cultuur".

 

Een andere bekende Permaculturist is Geoff Lawton, die onder andere met zijn programma "Greening the dessert" heeft bewezen dat door de juiste principes te hanteren zelfs van een letterlijke woestijn weer een groene oase gemaakt kan worden.

 

In de Permacultuur is het streven om de bodem weer vruchtbaar te maken door het leven er weer in terug te brengen. Het bodemleven kan gevoed worden door organisch materiaal op de bodem te laten liggen of er weer op terug te brengen. Tegenwoordig zie je in dit kader ook steeds vaker dat boeren loof en ander organisch materiaal na de oogst op het land laten liggen.

 

In de Permacultuur is er sprake van zo duurzaam mogelijk lokaal telen en gebruiken van voedsel, 

gebruik van natuurlijke duurzame energiebronnen zoals zon, water en wind en het ontwikkelen van voedselbossen waarin planten in lagen geteeld worden en er meer gebruik gemaakt wordt van vaste planten. Een leuke wetenswaardigheid is bijvoorbeeld dat de bladeren van een Lindeboom uitermate smakelijk en gezond zijn.

 

Permacultuur is inmiddels over de hele aarde verspreid en ook Nederland kent diverse initiatieven op dit vlak, waaronder de Permacultuurschool, maar ook de zogenaamde Transition Towns (gemeenschappen op basis van Permaculturele uitgangspunten), zoals de Ecowijk in Olst.

In Friesland zijn hele dorpen samenwerkingsverbanden aangegaan waaronder Makkinga met een dorpsmoestuin en een project waarin iedereen zijn eigen zonnecollector bouwt. Ook andere steden in Nederland, waaronder Amsterdam, Delft, Nijmegen hebben verschillende projecten in de Permacultuur lopen.

 

Mycelco is door "Permacultuur Nederland" gecertificeerd voor het maken van complete permacultuur ontwerpen.