Ambassadeur van

de clusterorganisatie voor Agrifood en de Biobased Economy in Noord-Nederland.  

Partner van

waar kennisinstellingen, bedrijven en overheid samenwerken aan onderzoek en innovatieve oplossingen op het gebied van medische technologie en healthy ageing.

Bodemvitaliteit / Mycorrhiza

Bodemvitaliteit

In de staat Oregon in Amerika, leeft het grootste en oudste, bekende organisme ter wereld, een honingzwam van circa 10 km2 en 2400 jaar oud

 

De omvang en leeftijd van een organisme zoals de hierboven genoemde honingzwam toont al aan hoe efficiënt en effectief schimmels hun leven kunnen leiden. Het bodemleven is immers een voortdurende strijd om het bestaan, met elkaars concurrerende schimmels en bacteriën. 

 

Schimmels spelen een cruciale rol in het milieu en zorgen voor een gezonde vitale bodem, met name mycorrhizaschimmels. Deze schimmels breken niet alleen materiaal af maar leven ook in symbiose met planten.

 

Mycorrhizaschimmels verbinden zich met de wortels van bomen en planten en leveren er voedingsstoffen en water aan. In ruil daarvoor krijgt de schimmel suikers terug van de boom/plant.

Doordat een plant voeding aangeleverd krijgt en daar dus minder energie voor nodig is, is de groei en bloei van die plant uitbundiger. Al in 1999 toonde de Oostenrijkse Christiane Pischl in een studie aan dat onder ander spruitjes tot een kwart meer opbrengst hadden als de plant in een symbiose met een schimmel geteeld werd. 

 

Mycorrhizaschimmel beschermen planten ook tegen ziekten. De juiste schimmels in de bodem zijn dan ook een remedie tegen pathogene schimmels en zelfs nematoden. 

 

Mycelco brengt op verschillende manieren de juiste schimmels in de bodem.

Voor zowel glastuinbouw, biologische teelt als volle grond teelt, zijn hierin vele mogelijkheden.

 

Mycorrhiza

 

Mycorrhiza is een bijzondere eigenschap van verschillende soorten schimmels. Mycorrhiza komt van het Griekse woord "Mukes", dat zwam betekent en het woord "Rhiza" dat wortel betekent. Mycorrhiza is eigenlijk het woord dat de symbiotische relatie tussen schimmel en plant aangeeft.

 

 

Myc

Schimmels zijn ontstaan in het water en vandaaruit hebben zij de aarde bevolkt. 370 tot 420 miljoen jaar geleden bepaalde Prototaxites, een paddestoel van 8 meter hoog en 1 meter dik, het aangezicht van de aarde. De hoogste "boom" was toen zo'n 40 centimeter en planten hadden nog geen fotosynthese ontwikkeld. Waarschijnlijk hadden planten daarom toen al een samenwerking met schimmels die voedingsstoffen aan hen afgaven. Dat was het eerste type mycorrhiza.

 

Mycorrhiza groeit zowel om het wortelgestel van planten (de ectomycorrhiza) als binnen de plantwortel zelf (de endomycorrhiza). Mycorrhiza kan niet alleen van verderweg voedingsstoffen en water voor de plant "ophalen" maar kan dat ook uit bodemporiën halen waar de plantwortel niet kan komen. Zo bewerkt de mycorrhiza voedingsstoffen die daarmee voor de plant (beter) op te nemen zijn. 

Film "Innovaties & Innovators in Noord Nederland"

Gepubliceerd op 15 mrt. 2018

In opdracht van de Provincie Drenthe werd de film “Innovaties & Innovators in Noord-Nederland” gemaakt. De film is o.a. vertoond in het kader van de Drentse Ambassade in Nieuwspoort Den Haag. Een Nederlandse en een Duitse ondernemer reisden door Noord-Nederland, langs 10 innovatieve bedrijven en organisaties, waaronder Mycelco.

Fragment Mycelco

Film.mp4
MP4 video/audio bestand 17.0 MB

 

Klik hier voor de gehele film